Lies, damn lies, and Twitter Bots

Algoritmes nemen de beurs over en zijn gevoelig voor foutieve informatie die via Twitter wordt verspreid. De ‘Flash Crash’ die ontstond nadat Amerika werd opgeschrikt door een bericht van het officiële Twitter-account van persbureau Associated Press waarin stond dat er in het Witte Huis twee explosies zouden zijn geweest waarbij president Obama gewond was geraakt, is het meest recente voorbeeld.

In het artikel ‘Lies, Damn Lies and Twitter Bots‘ voorspelt futurist Jamais Cascio een scenario waarbij misinformatie de beurs doet crashen:

“Algorithmic trading, particularly high-frequency trading, is extremely vulnerable to disruption; as it becomes more deeply connected to rapid news inputs from Twitter, the potential increases for misinformation flows to trigger flash crashes and stock price drops.”

En precies dit scenario heeft zich voltrokken rondom de Associated Press tweet. De schade bleef dit keer beperkt, de beurs veerde net zo snel weer op als dat deze instortte, maar wie zegt dat het een volgende keer weer zo goed zal aflopen?

Uit een onderzoek van Eric Hunsader, die aan het hoofd staat van marktonderzoeksbureau Nanex, blijkt dat bij de Flash Crash van de afgelopen week, in eerste instantie de beurshandelaren in paniek raakten als gevolg van het foutieve bericht van het Associated Press Twitter-account, al snel daarna namen de algoritmes het echter over.

“Just a bunch of machines that act like lemmings.”

Zo beschrijft Hunsader de beurscrash. Hij voorspelt dat we nog maar aan het begin staan. Het is slechts het topje van de ijsberg.

“In the future, the impact of a false tweet could be a lot worse.”

Leesvoer: ‘Lies, damn lies, and Twitter Bots’ en ‘Tweet Retreat: Did high-frequency reading crash the market?’. Een uitgebreide reconstructie en visie over de foutieve AP tweet lees je hier.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.