De Amerikaanse landbouwer Mike Haley gebruikte zijn Twitter-account begin augustus vorig jaar om een bericht over een bijzonder stevige maïsoogst de wereld in te sturen
- “If I was @zjhunn or @cornfedfarmer I would be smiling, best corn iv seen is their area!”.
Een onschuldig ogend compliment maar wel een tweet die resulteerde in $200.000 dollar winst. De oogst waarover wordt getwitterd behoorde toe aan de broers Zach en Brandon Hunnicutt bekend op Twitter als @zjhunn en @cornfedfarmer, de vijfde generatie South Central Nebraska landbouwers die maïs, sojabonen en graan verbouwen. Beide boeren wisten dat de grootte van de oogst op dat moment wat tegenviel maar de kwaliteit was perfect en daarom besloten de broers het risico te nemen de oogst wat langer vast de houden in de hoop dat de graanprijzen zouden stijgen.
En zo gebeurde de graanprijzen stegen bijna 50 procent na de verstuurde tweet. Tegen de tijd dat de Hunnicutts hun graan verkocht in december, waren ze in staat om het te vergrendelen in een extra $ 1 per ‘bushel’, een plus van 20 procent en $ 200.000 extra winst.
Twitterende boeren die toelichtingen tweeten over verwachte opbrengsten, weersomstandigheden, nieuwe meststoffen etc. trokken de aandacht van grondstof handelaren en –makelaars. Zij houden de tweets nauwlettend in de gaten. “Boeren zitten via Twitter veel te praten met andere landbouwers en ik ben gaan zitten luisteren”, zegt Thomas Elwood, bekend als @cornbroker op Twitter, die handelt in grondstoffen de vloer van de Chicago Mercantile Exchange. “Twitter is voor mij als een koffiehuis,” aldus Elwood. Waar handelaren nu vooral afgaan op op telefonische enquetes met landbouwers om informatie te vergaren over verwachte graanopbrengsten en kwaliteit kunnen ze nu real-time updates volgen via de Twitterende boeren.
Tom Grisafi, die in grondstoffen handelt vanuit zijn kantoor, toont een computerscherm dat uitsluitendgewijd is aan Twitter-feeds naast de meer traditionele schermen met graan en andere graanprijzen. Grisafi, bekend als @IndianaGrainCo , zegt dat hij via tweets met tientallen boeren op een regelmatige basis de gewasomstandigheden controleert. Op basis van deze informatie neemt hij zijn toekomstige posities in op de beursvloer. Tot nu toe met veel succes! “Ik krijg op deze wijze veel informatie over hoeveel regen ze hebben gekregen, welke gewassen ze planten en hoe het weer is”, zegt hij.