AEX koersen voorspellen via Social Media

Het was al mogelijk om via Twitter de koers van de Dow Jones voorspellen. En nu is er een Nederlandse variant, SNTMNT (sent-ti-ment) genaamd, die investeerders realtime inzicht geeft in het online sentiment van alle AEX fondsen en met behulp van deze Social Media koersfluctuaties probeert te voorspellen.

Berichten uit meer dan 10.000 online bronnen, waaronder Twitter en Facebook worden dagelijks gescand en gekoppeld aan een sentiment, zogenaamde “mood-states”. SNTMNT gebruikt een machine learning algoritme om tot een voorspellend model te komen. De voorspellingen tot 10% van de koersfluctuatie hebben een betrouwbaarheid van 99% en kunnen tot zeven dagen in de toekomst voorspellen.

 

 

Naast het inzicht in de ontwikkeling van het online sentiment wordt er gewerkt om de indicator van het online sentiment te koppelen aan een confidence interval. Dit interval is het percentage waarin de variatie van een aandeel kan worden verklaard. In hoeverre kan Social Media de richting van een specifiek aandeel correct voorspellen? “Met onze huidige dataset ligt deze waarde rond de 52 en 60 procent. Dit betekent dat we in bepaalde situaties de gemiddelde beleggingsadviseur nu al met maximaal 10% verslaan” aldus SNTMT. Daarnaast geeft SNTMNT tevens een indicatie van de kracht van de koersfluctuatie. Hoe sterker het signaal, hoe sterker de verwachting dat er een stijging of daling zal komen.

 

 

SNTMNT is nu pas een paar weken oud, geïntroduceerd tijdens het Startup Weekend in Amsterdam en nog steeds in beta. Maar zeker interessant om te blijven volgen en te zien of ze daadwerkelijk in staat zijn om koersfluctuaties van een aandeel te voorspellen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.