Het volgen van tweets blijkt winstgevend voor Derwent Capital

Een hedge fund dat Twitter gegevens gebruikt om haar trading strategie te bepalen behaalde een winst van 1,85% in de eerste officiële handelsmaand. Een teken dat Social Media data met succes kan worden gebruikt om de handelstechnieken te verbeteren?

Derwent Capital versloeg eind juli de S&P 500. Deze viel in juli 2,2% terug. Het gemiddelde hedge fund boekte een winst van 0,76%, volgens Hedge Fund Research en Derwent Capital boekte een winst van 1,85%,. Het fonds, dat weigerde commentaar te geven, gebruikt sentiment gegevens van miljoenen Twitter berichten om marktbewegingen te voorspellen. De strategie is gebaseerd op onderzoek in oktober gepubliceerd door de Universiteit van Manchester en de Indiana University, waaruit bleek dat het sentiment op Twitter kan worden gebruikt om de dagelijkse bewegingen in de Dow Jones te voorspellen.

Derwent Capital scant ongeveer 10% van de beschikbare tweets en categoriseert deze berichten in een reeks van gemoedstoestanden (bijvoorbeeld ‘alert’, ‘vital’ of ‘happy’) van waaruit de firma voorspellingen doet over potentiële koersbewegingen. Het eerste onderzoek toonde aan dat het algoritme bewegingen in liquide aandelen met een nauwkeurigheid van 88% voorspelt.

Hoewel het nog vroeg dag is voor het fonds, geven de prestaties in juli een eerste aanwijzing dat de ongestructureerde gegevens van Twitter met succes kunnen worden gebruikt om de handel in algoritmen te voorspellen. Sceptici beweren echter dat het korte bestaan van Twitter (slechts 5 jaar) en de ongestructureerde, onbewerkte aard van de berichten de gegevens onbetrouwbaar maakt om te gebruiken als een sentiment tool.

In Financial News van begin maart zegt Paul Hawtin, oprichter van Derwent Capital, “veel vertrouwen” in de strategie te hebben. Hij zei: “We volgen de stemmingswisseling op Twitter in real-time en zien dat grote veranderingen in sentiment 2 tot 4 dagen zijn weerspiegeling krijgt in de markt.”

Bekijk hier een interview met Paul Hawtin van Derwent Capital en Johan Bollen, onderzoeker op de Indiana University.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.