Twitter-onderzoek naar emotie in tweets

De wereld begint in opperbeste stemming aan een elke nieuwe dag. Gedurende de dag slaat het chagrijn toe, maar ’s avonds wordt de stemming wereldwijd weer wat opgewekter. Wetenschappers concluderen dat na een studie van bijna 509 miljoen berichten op Twitter.

De bevindingen van sociologen van de Cornell University in Ithaca bevestigen eerdere onderzoeken. De sociologen denken dat de stemming van mensen wordt bepaald door een onderliggend bioritme.
De uitkomsten van het onderzoek zullen met name kwantitatieve beleggers interesseren. Zo zijn er verschillende initiatieven, van ondermeer hedgefondsmanagers, die op basis van sociale media zoals Twitter-berichten beleggen.

De wetenschappers verzamelden de tweets van 2,4 miljoen gebruikers in 84 landen. Op de berichtenstroom pasten de onderzoekers een algoritme toe dat positieve en negatieve woorden turft. Ook smileys werden op deze manier gemeten.

De stemming van de Twitteraars is volgens de onderzoekers het minst aan het begin van de werkweek en wordt beter naarmate de week vordert, met een piek in het weekend.

De sociologen geven toe dat hun aanpak zijn beperkingen kent. Twitteraars zullen eerder berichten wat hun volgers willen horen dan werkelijk hun stemming beschrijven. Twitter, zeggen anderen, is ook een medium dat overwegend wordt gebruikt door jongeren, die behendig zijn met computers en om uiteenlopende redenen op Twitter zitten.

Twitter en ook andere sociale netwerken als Facebook worden door steeds meer wetenschappers bestudeerd om trends te achterhalen. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers Twitter gebruikt om de te voorspellen hoe de aandelenkoersen zullen uitvallen. Een klein Londens beleggingskantoor wist op die manier in juli een kleine plus te noteren, terwijl de Standards & Poor 500, een index met financiële fondsen, een lichte daling liet zien.

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *.